Rákosmente első serháza


Honnan jött az ötlet, hogy serházat nyissatok?

T. B.: Régi álmunk volt a feleségemmel, hogy egyszer a klasszikus „vállalkozói szerepben” is kipróbáljuk magunkat. Aztán egy nap szembe jött velünk ez az üzleti modell és azt mondtuk: „ez az, amire vártunk!” Mi bárhol járunk, mindenhol megismerkedünk az adott ország, város gasztronómiájával, aminek része természetesen a minőségi sör is. Tősgyökeres rákosmenti családok sarjai vagyunk. Szeretünk itt élni. Így egy percig sem volt kérdés számunkra, hogy a kerületben valósítjuk meg elképzelésinket. Mi így szeretnénk visszaadni valamit annak a helynek, amitől korábban annyit kaptunk.

Miért ser és nem sör?

T. B.: A “ser” tulajdonképpen a “sör” archaizált elnevezése. Ezzel is arra szeretnénk utalni, hogy a mi célunk a minőségi sörfogyasztás tradíciójának felelevenítse és a söntések intézményének újragondolása, áthelyezése a 21. századba. Az sem véletlen, hogy Rákoskeresztúr és Rákoshegy határán, a Ferihegyi úton (halkan jegyzem meg, az egykori Malom utcában) egy olyan üzlethelyiségbe szerettünk bele, amelynek egy több mint 100 éves parasztház ad otthont. Ez a ház az egyik utolsó hírmondója a régi falunak. A feleségem nagypapája, pár utcával arrébb egy ugyanilyen házban nőtt fel annak idején. Mi a gyökereinkhez visszanyúlva, azok értékeit megtartva szeretnénk valami újat, jót, minőségit adni.

Mi a különbség a serház és egy söröző között?

T.B.: Mi azt valljuk, hogy egy serháznak missziója van: az, hogy a folyékony kenyérnek megadja azt a tiszteletet, ami jár. A mi vendégeinknek egy igazi kulináris kalandban lehet részük. 20 féle kézműves, illetve kisüzemi sörkülönlegességet kóstolhatnak meg a világos lágerektől, a gyümölcsösökön, búzasörökön át az apátsági, a barna és a fekete sörökig. Már készülnek azok az ismeretterjesztő tablók, kiadványok, videóanyagok, amelyekből a ser történelmével, tradíciójával vagy akár elkészítésének izgalmas fázisaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Tudják például, hogy melyik sört, melyik ételhez ajánlott fogyasztani vagy épp milyen pohárban szokás kínálni? Nos, ezekkel kapcsolatosan előadásokat és sörtúrákat is szervezünk majd. Jelenleg nincs helyben fogyasztás. Az italokat helyben kimérve, palackozva, elvitelre kínáljuk, családi, baráti összejövetelekre. Mi ezzel járulunk hozzá a jó hangulathoz.

Hogy találtatok a Guri sörfőzdére? Mit kell tudni a Guri sörökről?

T. B.: A Guri Sörfőzde útját mi már egy jó ideje figyelemmel kísérjük. Egyszerűen mert a termékeik kiválóak, nagyon szeretjük őket. Már az esküvőnkön is ezekből a fenséges serekből választhattak a vendégek. Egyre több Guri serház működik országszerte, nagy öröm számunkra, hogy mi is csatlakozhattunk ehhez a családhoz.
A Guri Sörfőzde sörei elsősorban nem a klasszikus sörözőkben érhetők el. Ennek az az oka, hogy a vendéglátó egységek nagy része nem képes a sör helyes tárolására. Mi egy komplett hűtőházat építettünk, ahol 6 °C-on tároljuk a hordókat. Egy speciális csapolórendszer segítségével pedig helyben töltjük őket a palackokba. Így biztosított a kiváló minőség a főzdétől a pohárig. Ami még egyedülálló a Guri sörökben, hogy több mint 25 féle sör készül Jászapátiban. Ez Magyarországon páratlan választéknak számít. Továbbá említésre méltó, hogy a sörök nagy része rangos nemzetközi versenyeken kiváló eredményeket értek el.

Milyen szolgáltatásokkal várja a vendégeit a Rákosmenti Serház?

T. B.: Péntek-szombati házhoz szállítással igyekszünk megnyerni a rákosmenti serfogyasztók kegyeit. Az általunk kiadott palackokat, - amennyiben megfelelő állapotban visszahozzák - újratöltjük, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat. Tervben vannak további bővítések a termék kínálatunkkal kapcsolatban is. Hamarosan sörkorcsolya és egy-két sörhöz passzoló finomság is elérhető lesz a serházban. A legfrissebb hírekért érdemes folyamatosan nézni honlapunkat (www.rakosmentiserhaz.hu), illetve követni minket a Facebookon.

Hogyan fogadták a rákosmentiek a serházat?

T. B.: Az elmúlt pár hét tapasztalataira alapozva bátran kijelenthetjük, hogy jól éreztük, a kertvárosban is van igény a prémium kézműves sörökre. Rengeteg pozitív visszajelzést, biztatást kaptunk, mindenki szurkol nekünk, amit ezúton is nagyon köszönünk!

Végül egy játék:

Hány éves a Guri Serfőzde Jászapátiban?
Lájkold a Rákosmenti Serház FB-oldalát és írd meg a választ privát üzenetben Rákoshegy FB-oldalára!

Nyeremény: Egy exkluzív Rákosmenti Serház sörválogatás:
0,5 liter Guri Meggyes
0,5 liter Detox
0,5 liter Bajor Búza
0,5 liter Keresztapa
(Zsigár Cecília rákosmenti textilművész által készített kézműves szatyorban.)

Sorsolás: Aug. 24-én!

https://rakoshegyi-info.blogstar.hu/./pages/rakoshegyi-info/contents/blog/82484/pics/lead_800x600.jpg
 

Esti gimi Rákoshegyen2018.08.30. 10:25

Rákosmente első serháza2019.08.15. 20:30

Kórus kommandó 2.02018.12.30. 11:50

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?