Választás Rákoshegyen!


Az önkormányzati választás kapcsán megkérdeztük Szabó Tibornét (SZ. T.) Rákoshegy-Madárdomb önkormányzati képviselőjét, hogy vonjon egy összegzést az elmúlt képviselői időszakáról illetve ismertesse terveit:

Sz.T.:  Röviden szólnék magamról, hisz a körzetembe, első sorban a lakóparkba sok új lakó költözött, de a családiházas területen is sok változás történt.
Budapesten születtem 1952-ben. Vendéglátóipari Főiskolát végeztem. Két gyermekem van. Hamarosan megszületik a negyedik unokám is.  Öt éve férjem, mindenben társam elköltözött e világból.
Tizennyolc éven át a Rákoshegyi Közösségi Házat vezettem. Kiállításokat, gyerekprogramokat, szabadtéri rendezvényeket szerveztem munkatársaimmal. A civil közösségeknek is otthont adtunk. Civil szervezeti vezetőként igyekeztem a szabadidő hasznos eltöltéséhez segítséget nyújtani. Sportrendezvényeket, környezetvédelmi programokat szervezni. A közösségért végzett munkáért 2007-ben Riz Levente polgármestertől átvehettem a Rákoshegyért Díjat.

Rákoshegyi Infó: 2010-ben 60%-os, 2014-ben 51%-os eredménnyel nyerte meg a helyi önkormányzati választást, mit ért el körzetében?

Sz. T.: Kilenc évvel ezelőtt az Önök elnyert bizalma alapján tettem először esküt arra, hogy a választókörzetem legjobb tudásom szerint szolgálom. Tennivaló volt és maradt is bőven.  A megvalósításnak a lehetőségek szűkebb határt szabtak. Eredményként könyvelhetjük el, hogy a Ferihegyi út meghosszabbításával jelentősen csökkent a Baross utca forgalma. Aszfaltburkolatot kapott a Svachulay Sándor utca. Elkészült a Helikopter út. A vízelvezető rendszert is kiépítették. A Széchenyi utca felújítása is befejeződött. A rendőrség és a közterület felügyelet ellenőrzéseinek köszönhetően jelentősen javult a helyzet a Flamingó piac környékén. A Szilárd utca Lőrinci út-Baross utcai szakaszán készült járda, kiépült a csapadékvíz elvezető rendszer és az út aszfalt burkolatot kapott. Reméljük, hamarosan ugyanez megvalósul a Baross és Ferihegyi út között is. Sajnos, a Baross utcában csak a páratlan oldalon épített új járdát a BKK, a páros oldalon csupán a balesetveszélyes szakaszokat újította fel. Az elmúlt időszakban évente tíz millió forintértékben épült járda a körzetemben. A Madárdombon, ahol nincs az utcákban kiépített járda, csak a zsákutcák végén, ott az idén elkészült a felújítás. Maradt még felújítandó a következő évekre is.

Folyamatosan pótoltuk az utca névtáblákat. Elkoptak, eltűntek. Megújultak az intézményeink is. A gyermekorvosi rendelőt kívül, belül felújította az Önkormányzat. A hamarosan megüresedő szolgálati lakásban a védőnői szolgálat részére alakítanak ki új részt, a munkakörülmények javítása érdekében. A Kép utcai alsó tagozatos iskola külső tatarozása is elkészült. A Holdsugár Gondozási Központ is a belső átalakítás után korszerűbb körülmények között végezheti szolgálatát. A Hétszínvirág Óvodában nyílászárókat cseréltek, új tető került az épület fölé és a külső tatarozás is elkészült az intézmény 90. születésnapjára. Még az udvart kell a Sóska utcai szakaszon fejleszteni. A Szilárd utcai tagépület nyílászáró cseréje megtörtént. A külső tatarozás még megvalósításra vár. A Bulyovszky utcai Óvoda kívül-belül megszépült. Családias környezetben, árnyas udvaron, világos, tágas jól felszerelt termekben töltik napjaikat a kicsinyek. A Helikopter Óvoda épülete is emeletráépítéssel bővült a folyamatosan növekvő gyermeklétszám miatt.
Régi vágya teljesült a rákoshegyieknek: megszépült a Damjanich utca sarkán álló romos Aulitzky-ház. A belső rendbehozatal még sok feladatot ad a jövőben a Rákoshegyért Alapítványnak. Közösségi célokra hasznosításra adja át az Önkormányzat a közeljövőben.
Nemrég fejeződött be Rákoshegy jelképének, a Víztoronynak a teljes felújítása, és reményeink szerint hamarosan elkezdődik az új közösségi ház építése is. Megújult a Kodolányi tér is. Virágágyás, pihenő padok várják a sétálókat. Hamarosan elkészül Kacsó Péter rákoshegyi keramikus művész napórája is, mely mutatja majd az idő múlását. Virágszigetek színesítik a tereket, muskátlik díszítik a villanyoszlopokat Rákoshegy szívében.  Fákat is ültetett az Önkormányzat az Aranylúd utcában az út mentén, a Flamingó utcában a sétaútnál, lakóházaknál ott, ahol a tulajdonos vállalta a gondozását. Kutyafuttatók állnak az eb tulajdonosok rendelkezésére.
A napokban vehették birtokba a kirándulni vágyók a Helikopter lakópark mögötti területen a Pilisi Parkerdő Gazdaság és az Önkormányzat közös fejlesztésében megvalósult erdei szabadidőparkot. Csak néhány perc a lakóhelytől és a fák hűs lombjai alatt kirándulhatunk, futhatunk, sétálhatunk. Lehetőség van közös főzésre a kialakított tűzrakó helyen. Erdei tanösvény gazdagíthatja ismereteinket. A futókörön, friss levegőn tehetünk többet egészségünkért.
A Szabadság utca - Baross utca kereszteződésénél új világítótestek kihelyezésével biztonságosabbá vált a gyalogos közlekedés. A sárgán villogó lámpa kihelyezése várat még magára.

A Ferihegyi úton a megnövekedett forgalomra való tekintettel az Önkormányzat megterveztette a gyalogos átkelő helyeket, a megvalósítás a BKK feladata, reméljük a közeli jövőben.
Képviselői keretemből támogattam az intézmények munkáját, a civil egyesületek céljainak megvalósítását. A művelődési házak programjait. A cél mindig a közösség építése, megtartása volt.
Nem volt sikeres a buszvárók további kihelyezésére irányuló erőfeszítés. A BKK nem pótolta a kért mennyiséget. Nem sikerült eddig még a Schulcz-ház felújítása (Baross u. sarok), mivel nem minden lakó vállalta a rá eső költséget. Fájó pont a református templom melletti telek rendezetlensége. A tulajdonos eddig még nem sikerült „rávenni” a rendbe tételére.  Szerintem egy képviselő sosem lehet elégedett. Mindig van új és újabb feladat. Hogy hogyan minősítik a lezáruló ciklus teljesítményét, ez az Önök döntése. Igyekeztem gondos gazdája lenni a rám bízott területnek.
Amennyiben bizalmat szavaznak számomra a következő időszakra folytatni szeretném választókörzetemben az elkezdett munkákat:
- a Helikopter lakóparkban a még problémás helyeken a csapadékvíz elvezetésének, szikkasztásának megoldását,
- utak, járdák építését, felújítását,
- a Ferihegyi úton a már megterveztetett gyalogos átkelőhely megépítését,
- villogó sárga lámpát a Szabadság és Baross utca kereszteződéséhez a biztonságosabb közlekedésért,
- az új közösségi ház építését-
- Szent István tér megújítását, díszkivilágítást
- a Schulcz-ház felújítását a központban
- gyermekorvosi rendelő bővítését a megüresedő szolgálati lakás helyén
- további területeken (Baross utca-Flamingó utca) fák ültetése, virágszigetek kihelyezését
- kutyafuttató bekerítését a Bánya partnál.
A kerület és a Főváros egyeztetése nyomán a közlekedés területén is van feladat: éjszakai járat biztosítása Rákoshegy-Helikopter lakópark felé, valamint buszvárók telepítése.

Rákoshegyi Infó: Olvasóink által felvetett problémákkal kapcsolatban mi várható?
- „Nincs gyalogos kapcsolat a Helikopter Lakópark és a Madárdomb között. Folyamatos balesetveszélyt jelent, hogy nagyon sokan a síneken járnak át. A Lakóparki gyerekek egy része az Újlak utcai általános iskola körzetébe tartozik.”
- „Nagyon sűrűn történik baleset a Lőrinci út és Szabadság utca találkozásánál, mi lehetne itt a megoldás?”
- „Mikor lesz zajvédő fal a 120a vasútvonal rákoshegyi szakaszán, úgy, mint Kőbányán?”
Sz. T.: - Valóban gond, hogy nincs gyalogos kapcsolat a Madárdomb és a Helikopter lakópark között. A vasútvonal felújításakor az Újmajori útnál lévő gyalogosa átjárót a MÁV megszüntette felújítás helyett. Az Önkormányzat többször kezdeményezte már a MÁV-nál egy vasúti megálló létesítését az érintett szakaszon. Érdemi előrelépés azonban még nem született. Továbbra is napirenden van a kérdés.
- A zajvédő fal tovább építése az Akadémia teleptől Rákoshegy felé jó lenne. Azonban ha csak az északi oldalon, azaz csak a Madárdomb felől építenék, az nem lenne megoldás a lakóparkban élők számára. Sőt! Rosszabb lenne a helyzet, mert akkor verődő zajterhelést is kapnának. Én szívesen támogatnám a fal építését, de csak akkor, ha a Helikopter út mentén a lakóparknál és aztán tovább Rákoskert felé a lakott területen  mindkét oldalra megépítenék. Azonban erre egyelőre nincs ígéret, hiába volt aláírásgyűjtés a megvalósítás érdekében.
- A Lőrinci út- Szabadság utca kereszteződése valóban sok gondot okoz. A közlekedési szabályok betartásával javulhatna a helyzet. Persze az ideális megoldás a csomópont teljes átépítése lenne. Ezt azonban a kerület nem tudná egyedül megoldani, nem is az ő feladata. Az önkormányzat a megoldás további szorgalmazásában tud lépni. 

Végül ahhoz, hogy a választókörzetekben a tervek megvalósuljanak, a polgármesterrel való szoros együttműködés szükséges.  Horváth Tamás alpolgármester, aki Riz Levente polgármester ajánlásával polgármester jelölt Rákosmentén a fenti célok megvalósítását támogatásáról biztosította. Kérem, hogy október 13-án Önök is támogassanak bennünket, hogy közös erővel folytathassuk együtt Rákoshegy építését, szépítését.

https://rakoshegyi-info.blogstar.hu/./pages/rakoshegyi-info/contents/blog/84442/pics/lead_800x600.jpg
 

Esti gimi Rákoshegyen2018.08.30. 10:25

Rákosmente első serháza2019.08.15. 20:30

Kórus kommandó 2.02018.12.30. 11:50

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?