Otthon Segítünk Alapítvány


R Infó:A Rákosmenti Helyi Szolgálat mikor jött létre, milyen célból?
Juhász Péterné (J.P.): Az Otthon Segítünk Alapítvány 18 éve alakult meg Magyarországon egy nemzetközi segítő hálózat, a HOME START hazai képviselőjeként. A Rákosmenti Helyi Szolgálat – az alapítvány XVII. kerületi szolgálata - 2017-ben alakult meg.
Felkészített, szülői tapasztalattal rendelkező önkénteseink - szabadidejükben, ingyenesen - kisgyermekes családokat látogatnak az otthonukban, heti néhány órában. Barátságukat, tapasztalataik átadását kínálják fel, gyakorlati segítséget, lelki támaszt nyújtanak, derűt visznek a családok életébe. A feladatokat a családdal, a szülővel együtt végzik, abban segítenek, amiben a szülők kérik. Bízunk abban, hogy a családok a segítségünk által könnyebben jutnak túl az olykor nehezebb életszakaszokon, amikkel szembe kell nézniük. Kisbaba, kistestvér, ikrek születése, több kisgyermeket nevelő család, sérült gyermeket nevelő család, egyszülős család, vagy akár egy egygyermekes, de a gyermeknevelésben bizonytalan család – olyan helyzetek, amik sokszor emberfeletti feladatok elé állítják a szülőket. Sok esetben olyankor keresnek meg minket a szülők, amikor a család nem számíthat máshonnan segítségre, nincs a közelben nagyszülő, rokon, ismerős. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szülők felismerjék, hogy ilyenkor segítséget kérni nem kudarc, hanem lehetőség.
R Infó: Hány tagja van a Szolgálatnak?
J.P. : Jelenleg 14 aktív önkéntesünk van a XVII. kerületben és három egyéb kerületekben, akik a mi közösségünkhöz csatlakoztak. A koordinátori feladatokat Bartók Ágnes koordinátor társammal látjuk el a kerületben. Eddig 23 családot látogattunk, illetve jelenleg is látogatunk.
R Infó: 2019-es évből milyen eseményt emelne ki?
J.P. : Az idei év elején befejeződött a második önkéntesképzésünk, csatlakozott hozzánk tíz önkéntes, és bátran mondhatom, hogy mostanra egy támogató, baráti közösséggé alakultunk.
Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei évben a TESCO áruház „Ön választ, mi segítünk” pályázatán első helyezést értünk el. Ez azért is nagy elismerés számunkra, mert a helyezést a vásárlók szavazatai alapján nyertük el.
Fontos esemény volt még, hogy a tavalyi év után másodszor rendeztük meg a Rákosmenti Mesés Estek című programunkat a Népkertben, ahol egy héten keresztül minden este az önkénteseink, és arra vállalkozó meseolvasók meséket olvastak fel a gyerekeknek. Szeretnénk ezt a programot a következő években is megvalósítani.
R Infó: Milyen terveik vannak 2020-ra?
J.P. : A legfontosabb feladatunk, hogy még az idei évben elindítsunk egy újabb önkéntesképzést, és ezáltal 2020-ra lehetőségünk nyíljon még több rákosmenti családnak segítséget nyújtani. Jelenleg az önkéntesek toborzása folyik, és még az ősz folyamán szeretnénk elindítani a képzést, amire nagy szeretettel várjuk a jelentkezőket az osa.rakosmente@gmail.com e-mail címen.
Továbbá szeretnénk, ha kerületszerte megismernének minket a családok, és bátran, bizalommal keresnének minket. Nagy elismerésnek tartanánk azt, ha ők ajánlanák egymásnak az Otthon Segítünk Alapítvány önkénteseit.
Tervezzük még egy baba-mama klub megvalósítását is, kézműves foglalkozásokkal, előadókkal, kötetlen beszélgetésekkel. Hisszük, hogy a közösséghez való tartozás alapvető fontosságú az emberek, a családok, a szülők, a gyermekek, és az önkéntesek életében.

https://rakoshegyi-info.blogstar.hu/./pages/rakoshegyi-info/contents/blog/84487/pics/lead_800x600.png
 

Esti gimi Rákoshegyen2018.08.30. 10:25

Rákosmente első serháza2019.08.15. 20:30

Kórus kommandó 2.02018.12.30. 11:50

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?